top of page

HORAL

restaurace

Rok

Místo

Foto

Hesla

2015

Špindlerův mlýn

Jiří Ernest

VŠE, RESTAURACE, 2015, INTERIÉR ROKU

Předmětem realizace byla rekonstrukce bufetové restaurace horského hotelu ve Špindlerově Mlýně. Autoři se rozhodli využít přírodní materiály, které mají vztah k danému místu, a zakomponovali do návrhu i linii krkonošských kopců. Potěšitelné je, že po oživení restaurace se majitel rozhodl pokračovat v rekonstrukci ostatních částí objektu. Na českých horách je ještě stále velký nedostatek ubytovacích kapacit s kvalitním designem. Velké množství stávajících, i velkých hotelů má interiér řešen tak, že vlastně ani není poznat, kde se nachází. Mohl by stát v Brně na náměstí, ale i na horách, a to je též případ hotelu Horal ve Špindlerově Mlýně. Zadání nebylo ze strany klienta specifikováno, jako autoři jsme po oslovení přišli s konceptem použití přírodních materiálů, které mají vztah k okolní přírodě. Míra použití materiálu byla následně ze strany klienta korigována. Z hlediska kapacity se jedná o řešení interiéru v největší části hotelu – bufetové restauraci. Potěšitelné je, že po realizaci této části má klient zájem pokračovat na rekonstrukci interiéru celého hotelu v duchu restaurace. Klient požadoval v rozumné míře zachovat to, co nebude proti konceptu. Původní podhled se tedy renovoval, stejně tak zůstala část podlahy z vinylových dílců. V letošním roce dojde k výměně oken a instalaci vnitřních žaluzií z masivního dřeva, které interiér ještě více zabydlí. Hlavním materiálem je dubový masiv a dubová dýha, židle jsou typové (TON), čalounění židlí a lavic je látkové. Obklady na stěnách byly původně navrženy v kombinaci dřevo a kámen. Na základě ceny a hlavně technologické náročnosti byl kámen nahrazen polyreyem imitujícím tři odstíny kamene. Hlavní obklad stěny s dlouhou lavicí pak navazuje na stávající prosklené plochy, za kterými je vidět linie krkonošských svahů a kopců – tato linie pak pokračuje v interiéru na stěně. Jednotlivé sekce výdeje pokrmů jsou pak v kombinaci dubové dýhy, umělého kamene, skla a nerezových profilů. Hlavním inovativním prvkem je kombinace šikmého dýhovaného dřevěného obkladu s vyfrézovanou linií kopců a návaznost na vložené pole se zalisovaným polyreyem ve třech odstínech, které též navazují na linii kopců. Největší pozitivní zvláštností z našeho pohledu je samotný fakt, že majitel takto velkého hotelu má zájem na změně designu interiéru celého objektu, a to na základě právě dokončené rekonstrukce interiéru hotelové restaurace.

bottom of page