APARTMÁNY KONÍRNA

hotel

Rok

Místo

Foto

Hesla

2017

Dlouhá Lhota u Příbrami

Jana Fujaková

VŠE, HOTELY, 2017, INTERIÉR ROKU

Objekt bývalé konírny je součástí rozlehlého areálu zámku. V přízemí objektu vznikla restaurace přístupná z areálu zámku i z návsi a v podkroví apartmány hotelového typu. Přáním investora bylo umístit tzv. living koupelnu do samotného obytného prostoru apartmánu. Rekonstrukcí vzniklo bydlení venkovského stylu v zajímavě zvolených barvách. Objekt bývalé konírny je součástí rozlehlého areálu zámku v Dlouhé Lhotě u Příbrami. Celý areál prochází rozsáhlou rekonstrukcí, která v poslední fázi zahrnovala též objekt konírny. Malý přízemní objekt se sedlovou střechou, který byl, jak název vypovídá využíván pro ustájení koní – v části přízemí a v části podkroví, pro uskladnění sena a steliva. Zadání investora bylo v celku jednoduché – na přízemí restaurace s vlastní kuchyní, přístupná z areálu zámku, ale i z návsi a v podkroví pak apartmány hotelového typu. Toto funkční zadání jsem si sami pro sebe doplnili o ambici, vytvořit takový interiér, který bude do jisté míry akcentovat původní využití objektu. Ne snad, že by v podkroví spali hosté na seně, ale spíše najít takové výrazové prostředky a materiály, aby si hosté v interiéru připadali, jako na venkově. Vzhledem k rozsahu a velikosti objektu, pak u štítových stěn jsou apartmány větší a uprostřed dispozice pak menší. Zvláštním požadavkem investora pak bylo umístění „living koupelny“ do samotného obytného prostoru v případě apartmánů u štítových stěn. Tyto apartmány pak mají ještě další koupelnu...Obytná koupelna obsahuje vanu v prostoru a kout s umyvadlem... Během rekonstrukce objektu bylo nutné část objektu ubourat z důvodu statického poškození, bylo nutné zesilování stropu nad přízemím a to mělo do jisté míry i vliv na použití stavebních materiálů v prostorách apartmánů. Ze statického a provozního hlediska např. nebylo možné použít cementové stěrky na podlahy, které byly v původním konceptu, protože by příliš zatěžovali stropní konstrukci a zároveň hrozilo jejich popraskání...Bylo tedy rozhodnuto o náhradě, a finální podlaha je z vinylových dílců s dekorem imitující beton. Odhalené krovové prvky z původního konceptu se povedlo zachovat, bylo však nutné jejich ošetření požárními nátěry. Ostatní interiér je pak kombinací zabudovaných a volných prvků – mezi zabudované patří především obklady a stolky se zásuvkami z kartáčované a namořené dubové dýhy a masivu, a dále lakované skříně v šedém odstínu, které sice vycházejí z historického tvarosloví, ale jsou v zásadě navrženy, jako moderní interpretace. Prostor pro spaní je od koupelen oddělen skleněnými dveřmi s obložkou – tedy opět moderní a tradiční na jednom místě. Postel je čalouněná kůží a vhodně se doplňuje s ostatním interiérem. Sedací nábytek je pak od firmy TON. Je kombinací tradičních – léty prověřených židlí a modernějších křesílek a konferenčních stolků. Hlavní cíl návrhu se povedlo naplnit. Hosté jsou ubytování v podkroví, viditelné krovové prvky dotvářejí atmosféru původního půdního prostoru. Barevná kombinace není příliš tradiční, ale vhodně vyjadřuje záměr autorů, kterým bylo „venkovské bydlení“.

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
logo_BLACK_STUDIO.png